In 2009 is de Prins Bernhardgroep begonnen met een nieuwe spetterende speltak: de orca's.

De orca's is voor kinderen van 10 tot 11 jaar. De orca's zijn de opstap naar de zeeverkenners. Bij de orca’s zit je voor het eerst zelf in een boot en krijg je de basis van het roeien, zeilen en wrikken geleerd. De orca speltak is een overgangsspeltak tussen de dolfijnen en de zeeverkenners. Dit betekent dat de orca's samen met de zeeverkenners opkomsten draaien. In de winter onderhouden de orca's samen met de leiding hun eigen vlet.
Een stukje zeilen.
Alle varende speltakken hanteren dezelfde opkomsttijden (zaterdag 9:00-13:00). De varende speltakken organiseren dan ook regelmatig samen een opkomst. Deze opkomsten zullen zowel op het fort als in Tull en ’t Waal plaatsvinden, waar ’s zomers ons wachtschip ligt.
 
In het vaarseizoen zullen de orca’s zijn er een aantal kampen voor de orca's. Namelijk het zeilweekend, pinksterkamp en het zomerkamp. Ook is er in de winter een binnenweekend, zodat er nog een laatste hand aan de boten gelegd kan worden en natuurlijk ook nog een aantal leuke activiteiten. De orca's gaan met alle kampen met de zeeverkenners mee, maar het grootste gedeelte van het kamp bij elkaar als 1 groep.
 
Naast het bijbrengen van de basisbeginselen op het water, is ons doel ook een hechte groep te vormen en de orca’s klaar te stomen voor de oversteek naar de zeeverkenners.

Het idee van de orca's is niet zomaar uit de lucht gegrepen. Verschillende groepen hebben deze keuze ook al gemaakt (Bijvoorbeeld uit de regio de Wilhelminagroep uit Utrecht en de SeaLions uit Wijk bij Duurstede).